post

Mee siam malaysiee, UMMM SEDAPP!!!!!

Mee siam ialah hidangan mi yang famous di Singapura. Honey bee hoon (bihun) dicampur dengan rempah ratus dan perasa, kemudian ditambah sos yang sedikit pedas, manis dan masam. Beating asas termasuk hirisan telur, kacang goreng, sambal, kucai bawang putih dan limau nipis.

Semasa Wee Kim Wee menjadi duta di Malaysia dan Jepun, masakan Puan Wee melanda Tokyo dan KL (mengikut buku masakan). Dia menjemput 500 tetamu pada satu masa, dan membentangkan keseluruhan hidangan Nyonya.

Mee siam adalah antara kegemaran ramai tetamu, bersama dengan sambal udang dan satisfy ayam.

Keajaiban dalam mee siam Puan Wee ialah honey bee hoon yang dibuat dengan bahan istimewa: santan. Susu pekat yang baru diperah digoreng sehingga semua air menyejat, meninggalkan minyak kelapa dan dadih yang berwarna perang.

Minyak kelapa kemudiannya digunakan untuk menggoreng cili kering, bawang merah, belachan dan taucheo. Pes aromatik dan pedas ini dicampur dengan dadih kelapa, ditambah satu lagi bahan yang tidak ditemui dalam resipi lain: sos tomato. Akhirnya, ia dilambung dengan honey bee hoon kasar.

Mee siam kering Puan Wee tidak kurang daripada presiden. Ia sangat baik sehingga boleh dimakan begitu sahaja, tetapi sos mee siam yang lazat menjadikannya lebih baik.

“Masam, masin dan manis sosnya sangat seimbang sehingga tiada satu play on words yang mendominasi. Sosnya lebih sedap daripada manis. Rasa assam (asam jawa) dalam sos itu tegas, tetapi tidak tajam. Towchew (pes kacang soya perang yang diawetkan). ) dan rasa udang adalah penting, tetapi tidak menonjol secara dominan.”

“Cooking for President”